Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама разпореди въздушни удари срещу ислямистите в Северен Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама разпореди въздушни удари срещу ислямистите в Северен Ирак. Ударите ще бъдат нанесени при необходимост за защита на бежанците от язидската общност, които са обсадени от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Засега Вашингтон се ограничава с доставки по въздуха на храна и вода. Обама изключи изпращане на сухопътни войски.

В телеконференция с високопоставени лица стана ясно, че разрешението е дадено само за Ирак, без това да се смята за мащабна операция срещу ИДИЛ.

Източници коментираха, че действието на американския президент е провокирано както от опасността за американските интереси, така и от хуманитарната криза и възможността за извършване на геноцид срещу определена група. Според неназованите високопоставени лица водеща роля в разрешаване на сегашната криза ще трябва да поемат иракските лидери.

Малко преди новината за решението на Барак Обама съветът за сигурност на ООН осъди нападенията в най-големия християнски град Каракош, който попадна под контрола на джихадистите от ИДИЛ. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че е дълбоко потресен от случващото се.

По-рано на брифинг говорителят на Белия дом Джош Ърнест описа ситуацията като такава, която изисква действие:

Равнодушният и добре калкулиран начин, по който ИДИЛ се целят по беззащитни иракчани като язидите и християните само заради тяхната етническа и религиозна идентичност, демонстрира грубо нарушение на човешките права и това е много обезпокояващо. В частност сме обезпокоени за благосъстоянието на големия брой иракски язиди, които са изпаднали в безпомощност на планината Синджар без храна, вода или подслон и иракските християни, които са били принудени да напуснат своите населени места в региона. Дълбоко сме притеснени и от съобщенията за отвличането от ИДИЛ на стотици момичета от тези уязвими общности.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44