Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Повечето неделни вестници коментират договора за 7 блок в АЕЦ Козлодуй, който беше публикуван от американската компания Уестингхаус.

Материалът по темата в Преса е със заглавие "Договорът с Уестингхаус е със заробващи условия". Изданието посочва, че по искане на американската страна, големи части от документа са скрити - 15 страници от общо 104 са напълно заличени, а в 33 липсват цели пасажи. Така няма данни за сроковете за изпълнение на проекта, не е ясна и "индикативната" цена на 7-ми блок.

В друг материал, Преса твърди, че заради подписването на договора с Уестингхаус, структури на БСП в страната настояват бившият енергиен министър Драгомир Стойнев да бъде изключен от партията.

"Деца на бивши величия в червените листи" пише 24 часа, като информира за вчерашната конференция на столичната организация на БСП, на която с тайно гласуване бяха подредени списъците с кандидат-депутати. В тях личат имената на дъщерята на Нора Ананиева и внукът на Георги Димитров.

Монитор пише за първите решения на служебното правителство. Под згалавие "Рокади в министерствата" вестникът съобщава за промени в третия ешелон на властта, където се освобождават досегашни членове на политическите кабинети. Изданието обръща внимание на факта, че вече не министър-председателят, а вицепремиерът по икономическата политика ще отговаря за електронното управление. В случая това е Екатерина Захариева. Другият вицепремиер Илияна Цанова предупреди, че ако до 2016г. България не е въвела електронните обществени поръчки, ЕК ще спре финансирането.

Труд информира, че двамата братовчеди, които се опитаха да измамят Българския спортен тотализатор, остават в ареста. Младежите, които са възпитаници на математическата гимназия във Варна, опитали да излъжат, че техният фиш е спечелил 5 млн. лева от 51-я тираж на 6 от 49. Единият пробил сървъра на тотализатора от домашния си компютър и нанесъл печелившите числа върху електронния фиш в системата.


Стандарт коментира начините, по които може да бъде заобиколена забраната, която Русия наложи на вноса на храни от ЕС, в това число и от България. Под заглавие "Родният домат стана сръбски", изданието цитира икономисти, според които износът на български плодове и зеленчуци за Русия ще започне да минава през Сърбия. За целта обаче, нашите търговци трябва да регистрират фирма в западната ни съседка, която да е с поне 50% сръбско участие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44