Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в Атина обеща на фермерите обещетение за загубите от руското ембарго

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Производителите на селскостопанска подукция обвиняват правителството в елиминиране на гръцките стоки от руския пазар. Търсят помощ от опозицията с влияние в Москва.

Производителите на земеделски продукти в Гърция оценяват загубите от руското ембарго като катастрофални. Хиляди тонове праскови, предназначени за руския пазар, гният в складовете, цените падат всеки ден.

Министерството на вътрешните работи информира, че се търсят нови пазари за селскостопанската продукция. Обещават се също и компенсации за щетите. Фермерите искат ангажимент от страна на премиера с конкретни срокове за изкупуване на продукцията им.

Фермерски сдружения преговарат днес с лидерите на парламентарните партии за съдействие. Опозиционната лява партия СИРИЗА, която е в традиционно добри отношения с Москва, се опитва на базата на лични контакти с руските власти да ограничи ембаргото за някои гръцки стоки. Досега без резултат.

Всичко е в рамките на добрите пожелания, отчаяно коментират гръцките фермери, които се опитват да продадат част от продукцията си на вътрешния пазар на половин цена.

Гръцките евродепутати поискаха решение на европейско ниво в рамките на няколко дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44