Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу предупреди Путин срещу намеса в Украйна

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е предупредил руския президент Владимир Путин срещу каквито и да е едностранни военни действия в Украйна, включително и под хуманитарен претекст. В телефонен разговор днес Барозу е изразил загриженост от струпването на руски войски по украинската граница, както и от продължаващия приток на оръжия, бойци и екипировка, които противоречат на усилията за намаляване на напрежението.    

Председателят на Еврокомисията е определил руската забрана за внос на храни и селскостопански продукти от Европейския съюз като неоснователна и е подчертал, че Съюзът си запазва правото да предприеме действия. Жозе Барозу и Владимир Путин са били на едно мнение, че трябва да оставят отворени каналите за комуникация по важни двустранни въпроси, както и по икономически и енергийни проблеми, съобщават още от Еврокомисията.

Нейният председател днес е имал телефонен разговор и с украинския президент Петро Порошенко, с когото е обсъдил хуманитарните проблеми в страната в резултат на конфликта, и го е уверил, че до края на седмицата Европейската комисия ще вземе спешно решение за допълнителна хуманитарна подкрепа.    

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44