Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден банков запор на средствата на Университетската болница в Стара Загора

Снимка: БГНЕС

Университетската болница "Професор Стоян Киркович" – единственото държавно лечебно заведение в Стара Загора, има финансов ресурс да работи най-много до края на седмицата. Причината за това е нов банков запор на средствата на болницата от Здравната каса, направен от столична фармацевтична фирма-доставчик на лекарства и консумативи. Това потвърди за "Хоризонт" професор Петкана Чакърова – изпълнителен директор на болницата в Стара Загора. 

Поредният банков запор е върху цялата сума от 1 милион и 500 хиляди лева, които болницата е заработила за юли от Здравната каса. Сметката е била блокирана без предупреждение от страна на фирмата, твърди професор Чакърова. Това прави невъзможно не само изплащането на заплатите за август, но и цялата дейност на болницата, която разполага с лекарства и консумативи до края на тази седмица. Договорните отношения на старозагорското лечебно заведение с въпросната фармацевтична фирма датират от началото на 2009-а година. Натрупаните задължения към нея се погасяват периодично, само в мандата на този изпълнителен директор са били преведени три вноски. Въпреки това общият размер на дълга е достигнал 1 милион и 500 хиляди лева, колкото е блокираната сега сума от Касата.

Утре професор Чакърова ще проведе среща с ръководството на софийската фирма с настояване запорът да бъде вдигнат. Според нея подобни действия, които не се предприемат към други държавни болници с дългове у нас, е политически рекет, който цели оставката й като директор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44