Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

188 млн. лв. от бюджета за изплащане на дейностите по ОП "Регионално развитие" и "Околна среда"

Снимка: БГНЕС

Ще бъдат осигурени средства от бюджета за изплащане на дейностите за проектите по програмите "Регионално развитие" и "Околна среда". Строителните работи бяха блокирани заради спрените плащания от Европейската комисия по двете програми.

188 милиона лева ще бъдат осигурени за проектите по програма "Регионално развитие". ЕК спря временно плащанията за проектите за туризъм и градско развитие в началото на юни. Министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева каза:

Възстановяват се плащанията към Оперативна програма "Регионално развитие" по всичките оси, дори и спрените и още тези дни вече са постъпили плащания към сертифициращия орган с искане за плащане от страна на управляващия орган.

Финансовият министър Румен Порожанов посочи откъде ще бъдат осигурени пари.

Ще направим ревизии на някои други разходи, затова доколко бихме могли да акумулираме ресурс от тях, с постановление от допълнителни разходи, които определено създават дискомфорт от гледна точка на това, че те не са обвързани с нормалното изпълнение в приходната част на Бюджета.

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова определи като оптимистични твърденията на предишния министър Станислав Анастасов, който уверяваше, че ЕК ще възстанови спрените европейски пари до една-две седмици.

Предстоят още сериозни преговори с ЕК преди да бъде взето такова крайно решение.

Подробностите чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44