Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно с 8 кг от декар по-ниски добиви на пшеница в Добричко

Снимка: БГНЕС

С по-ниски добиви от миналогодишните в Добричко приключи жътвата на пшеницата. Средният добив от декар е 481 кг средно с 8 килограма от декар по-ниски от миналогодишните. Прибраната пшеница в Добричко е 590 000 тона. Пропадналите площи са  4900 декара.

Въпреки дъждовете реколтата е с добро качество и се очаква половината да бъде изнесена, коментира председателят на добруджанския земеделски съюз Кирил Жендов

Така и не се създадоха условия в държавата да се преработва само зърното и да се влага в животновъдството и в други производства. Последните 22 години изобщо не е работено по това, а за да се възстанови онова потребление, вътрешното отпреди 22-23 години, трябват също 22-23 години да се направят мощностите, които го преработват. 

Истинският пазар на зърно все още не е започнал. Засега предлаганите цени са ниски. Кога и с колко ще тръгнат нагоре, зависи от световните играчи на международния пазар, страните от Черноморския басейн и ситуацията в Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44