Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер е склонен да обсъди предложението европейските фирми да купуват руски газ директно на границата на Украйна

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е склонен да обсъжда предложението на украинската компания "Нафтогаз" европейските фирми да купуват руски газ директно на руско-украинската граница. В свое изявление от вторник, той подчертава, че това ще изисква промяна на договорите за транзит на газ, която не може да бъде направена в кратки срокове. По думите му, това е въпрос, който трябва да се обсъди на тристранна среща между ЕК, Украйна и Русия.

Работим за организирането на такава среща рано тази есен, посочва еврокомисарят по енергетиката.

Днес той отново е поставил пред украинските власти въпроса за проектозакона, който допуска прекратяване транзита на руски газ като част от евентуални украински санкции срещу Русия. Йотингер е подчертал, че Европа очаква Украйна да остане надежден партньор за пренос на газ.

В изявлението му е отбелязано още, че в този момент няма проблеми с доставките на газ към Евросъюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44