Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Тодорова: Презаверката на рецептурните книжки не е приумица на НЗОК

Снимка: БГНЕС
Управителят на Националната здравно-осигурителна каса д-р Румяна Тодорова заявява в отворено писмо до всички медии, че презаверката на рецептурните книжки и промяната в кодовете на заболяванията на хронично болните не е приумица на НЗОК, а налагащо се синхронизиране на международните кодове на заболяванията. Поводът за писмото е серия от публикации във вестник "24 часа".

В отговор на публикациите д-р Тодорова подчертава, че не е възможно промяната в кодовете и заверката на рецептурните книжки да бъде извършена по служебен път. Тя възразява срещу нелицеприятните определения за представителите на касата от авторите на материала, станали причина една от районните каси в столицата да откаже да работи извънредно на 9-и август, събота.

Ако някой не успее да си презавери книжката до края на месеца, през септември, когато вземе рецепта от личния си лекар, ще отиде първо в здравната каса по местоживеене за заверка и след това - в аптеката, да си получи лекарствата, подчертава д-р Румяна Тодорова.

Официално представените синдикати в системата на НЗОК също излязоха с декларация по повод публикациите във вестника.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44