Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама отличници от Плевен удостоени с "Национална диплома" на МОН

Снимка: архив

Йоанна Цекова от Гимназията с преподаване на чужди езици и Стефан Иванов от Математическата гимназия в Плевен са двамата пълни отличници, удостоени с почетното отличие "Национална диплома" на Министерството на образованието и науката. Наградата им е присъдена не само заради високия успех, а и за призовите места, спечелени в национални и международни конкурси.

И двамата отличници са категорични, престижното отличие на образователното министерство е голяма чест и плод на много усилия и упорита работа. Според Йоанна, ролята на учителя в училище, който трябва да има харизмата да улови ученика, да го стимулира, е най-съществената:

Успехът ми на националната олимпиада по френски език и изобщо всичко, което съм постигнала във френския, най-напред се дължи на това, че моята учителка ме е накарала да се влюбя в езика, тя ми предаде любовта си към него, което запали у мен искра.

За Стефан, данните, че расте неграмотността сред българските ученици, не отговарят на действителността:

Някои хора, които ходят по национални изяви, виждат много млади и талантливи български ученици, така че, мисля, положението не е толкова тревожно. Има много кадърни и талантливи деца в България.

Стефан Иванов е приет за студент по софтуерно инженерство в Единбург, Шотландия, а Йоанна Цекова ще учи в Париж хуманитарни науки. И двамата мечтаят да се върнат в България като специалисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44