Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалистите в ЕП обвиниха Европейската комисия и Европейския съвет в бездействие по ставащото в Ирак, Газа, Сирия и Украйна

Снимка: europarl.europa.eu

Социалистите в Европейския парламент (ЕП) обвиниха Европейската комисия (ЕК) и Европейския съвет в бездействие по ставащото в Ирак, Газа, Сирия и Украйна и обявиха начало на кампания, наречена "Европа, събуди се!".

В остра декларация лидерът на левицата в Европарламента Джани Питела нарече срамно мълчанието на европейските институции и призова Евросъюза да поеме подобаващата му водеща роля.

Европейските институции са слепи и глухи за кризите, които ни заобикалят, светът около нас гори и ние не можем просто да излезем във ваканция и да оставим важните решения за края на лятото, заявява Джани Питела. Той нарича срам отказа на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй да свика извънредна среща на върха заради събитията в Украйна, Ирак, Сирия и ивицата Газа, и добавя, че историята ще заклейми подобно поведение при растящ брой цивилни жертви, продължаващи преследвания и крещящи нарушения на човешките права. 

Европа като родина на върховенството на закона има моралния и политически дълг да защити човешкото достойнство, както и религиозното и етническо разнообразие, пише лидерът на социалистите, според когото не може да чакаме до следващата среща на върха на 30-и август, за да чуем някакъв плах европейски шепот за продължаващите трагедии наоколо.

Европейският съвет и Европейската комисия са неубедителни и инертни на фона на тези проблеми, смятат социалистите - това е и мотивът за кампанията им "Европа, събуди се!", която ще се води във всички страни - членки с цел повишаване на общественото внимание и провокиране на по-ясна европейска реакция.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44