Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските ученици, студенти и докторанти могат да ползват медицинска помощ по време на обучението си в ЕС

Снимка: БГНЕС

По времето на обучението си в държавите от Европа българските ученици, редовни студенти и докторанти по държавна поръчка могат да ползват медицинска помощ от пакета за публично здравеопазване в съответната държава, ако са с непрекъснати здравноосигурителни права у нас. 

При записване в съответното учебно заведение в Европейския съюз и при успешното завършване на всяка учебна година или семестър редовните студенти, до навършване на 26-годишна възраст, трябва да предоставят в съответното териториално поделение на НАП, по местоживеене в България, удостоверение със заверен превод на български език от чуждото учебно заведение. Документът удостоверява, че те са редовни студенти там, което ще приведе в действие съответната разпоредба на закона за здравното осигуряване и здравните им вноски ще бъдат заплатени от републиканския ни бюджет.

Редовните студенти над 26-годишна възраст трябва да се самоосигуряват. Предоставената неотложна медицинска помощ на българските ученици и студенти е за сметка на НЗОК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44