Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна гроздоберът в масивите на Института по лозарство и винарство в Плевен

гроздобер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес започна гроздоберът в масивите на единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен. Първите прогнози са, че тази година реколтата ще е по-ниска с 20 до 30 на сто от миналогодишната.

Бялото грозде, по традиция, се прибира първо. Лозарите вече берат десертните сортове "Супер ран Болгар" и "Плевен" и до дни гроздето ще бъде на пазара. Според директора на института, Иван Пачев, влиянието на лошите климатични условия се усеща и в лозарството.

Има попарвания от мана, но не са чак такива фрапиращи, които да правят една силна апокалиптична картина в България, че тази година няма да има грозде. Не, ще има. Там, където са проведени всички третирания, добивът ще бъде добър, до 70 процента от миналогодишния добив, а на местата, където не е проведено, може би там ще бъде около 20-30 процента добива.

Заради неблагоприятното време специалистите от института са направили повече от десетина пръскания и очакват добри добиви, по хиляда, хиляда и сто килограма от декар и при десертните и при винените сортове. Пазар за гроздето има. Тази година се очаква и малко завишаване на цените на сладкия плод заради по-ниските добиви. В началото на септември започва и прибирането на винените сортове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44