Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4 500 декара гори в Югозападна България са засегнати от съхнене

Снимка: БГНЕС
Близо 4 500 декара гори са засегнати от съхнене - алармират от Югозападното държавно предприятие, чието управление е в Благоевград.

Засегнатите горски масиви са на територията на Пернишка област в общините Трън, Земен, Брезник и Радомир. Основна причина за съхненето е боровият корояд. Допълнително утежняващи фактори са промените в климата и фактът, че изкуственото залесяване с иглолистни видове преди години не е съобразено с надморската височина. Съхненето е най-интензивно сред насажденията на възраст 40-45 години.

За да се овладее разрастването на процеса и да се предотврати похабяването на дървесината по предписания на лесозащитна станция - София, са предприети спешни мерки за извършване на санитарни сечи. В държавните гори те се изпълняват поетапно, съгласно изготвени графици за усвояване на дървесината.

Не така обаче стоят нещата с общинските, частни и религиозни гори, където интензивността е същата, но собствениците им не предприемат никакви действия, коментира директорът на държавно горско стопанство - Радомир Веселин Владов. Затова е необходима законодателна промяна, насочена към защита и опазване от болести на недържавните горски имоти.

Освободените площи след санитарните сечи ще бъдат възстановени. Предвидено е изкуствено залесяване с местни широколистни видове,  които са достатъчно добре адаптирани към условията и са много по издръжливи на засушаване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44