Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Реформите в страните от ЕС да продължат, за да продължи и икономическото възстановяване

Европейски статистически институт

Европейската комисия предупреди, че реформите в отделните страни-членки трябва да продължат, за да може да продължи и процесът на икономическо възстановяване. По повод представените днес данни на Евростат, според които през второто тримесечие на този година икономическият растеж в еврозоната е нулев, а средният за Евросъюза е едва 0,2 на сто, говорителят на Европейската комисия Майкъл Дженингс заяви: 

Ние винаги сме подчертавали несигурното естество на икономическото възстановяване и сме поддържали тезата, че най-големият риск пред него е самодоволството. В този контекст припомняме колко е важно да се следва пътят на реформи. Дадохме ясни насоки за тях в препоръките си към отделните държави. В средата на октомври ще направим преглед на техните бюджетни планове, от които ще стане ясно и коя страна как прилага препоръките, заяви говорителят.

Тези за България бяха в посока по-силна бюджетна политика, реформи в здравната, пенсионната система и образованието, подобряване на бизнес средата, и повече прозрачност, ефективност и независимост в енергетиката.

Според данните на Евростат икономическият растеж у нас през второто тримесечие е бил 0,5 на сто. Германия е отбелязала спад с 0,2 на сто, както и Италия, а Франция е с нулев ръст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44