Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК подготвя разяснителна кампания за предсрочните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) подготвя разяснителна кампания за предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври. Ще бъдат изготвени клипове и печатни материали за правата и задълженията на избирателите. Комисията вече е готова и със сроковете по изборния процес.

До 20-и август всички политически партии и коалиции трябва да бъдат регистрирани в ЦИК. До момента нито една партия не е регистрирана, а само една е подала документи. В момента от Гражданска регистрация и административно обслужване проверяват внесените подписки, които окончателно трябва да са готови до 23-ти август. До утре ще бъдат назначени всички районни избирателни комисии.

По отношение на разяснителната кампания говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни:

Ще бъде възложено изработването на шест броя аудиовизуални произведения или клипове, както и ще се възложи изработването, отпечатването и разпространението на печатни материали под формата на една обща информационна брошура относно правата и задълженията на гражданите в тези избори, начина на гласуване, бюлетината за гласуване. Ще има и отделни листовки, които ще са насочени за определени целеви групи, гласуване на ученици и студенти, гласуване на лица с увреждания.

Ще бъде изготвен и разяснителен материал за машинното гласуване, но това ще стане, след като Министерският съвет определи изпълнителя, каза още Нейкова и посочи, че на тези избори то ще бъде експериментално до 500 секции. Говорителят на ЦИК обясни, че изборите ще струват по-скъпо заради увеличените възнаграждения на членовете на РИК и СИК, освен това сумата за информационната кампания също е по-голяма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44