Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2013-а е намаляла раждаемостта, увеличава се броят на децата, родени извън брак

Снимка: БГНЕС
Намалява броят на децата, родени от майки на възраст под 15 години, и се увеличава броят на родените от жени на възраст над 40 години. Данните са на Националния статистически институт, според които през 2013-а година се наблюдава тенденция за намаляване на раждаемостта в сравнение с 2012-а. Увеличава се и броят на децата, родени в семейства извън брак. Магдалена Костова - началник отдел "Демографска статистика", обобщава данните:

Продължава да се увеличава средната възраст на майката при раждане на първо дете - 26 години и половина е тя през 2013 година, увеличава се и възрастта при сключване на брак на жените. 1118 случая има на многоплодни раждания през 2013 година. В България е една от най-високите извънбрачни раждаемости и по-висок е в Европа и само в Естония и в Словения. По предварителни данни, искам да подчертая на НСИ, за първо шестмесечие на 2014 година имаме известно увеличение на броя на живородени с около 400 деца, спрямо първо шестмесечие на 2013 година. Надяваме се тази тенденция да се запази до края на годината, тъй като обикновено юли, август, септември се раждат най-много деца, в сравнение с другите месеци на годината. Мъртвородените са съвсем малък процент 0.3. Другото, което е по-важно, свързано по-скоро вече с отглеждането на децата, това е, че намалява в България детската смъртност.

С цел да се насърчи раждаемостта, в 9 областни града ще се проведе кампанията "Бебе на града" 2014-а. Инициативата на списание "9 месеца" започва утре във Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44