Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква чества Успение на Пресвета Богородица

Българската православна църква чества Успение на Пресвета Богородица, един от 12-те големи християнски празници. Това е най-старият Богородичен празник в църковния календар. Счита се, че е установен от Апостолите. Разказите за възнасянето в плът на Божията майка на небето се отнасят към 4-ти век. Празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста – преди Преображение Господне и преди Успение Богородично.

Константинополският събор, свикан през 12-и век, при управлението на Патриарх Лука, определя всички християни да спазват Успенски пост от 1-ви до 15-и август. Той е в прослава на Света Богородица, която през целия си живот и особено преди смъртта си, на църковен език – Успението, прекарвала в пост и молитва.

Празникът Успение на Пресвета Богородица, заедно с Благовещение, са от ключово значение за разбиране на призванието и делото на Света Богородица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44