Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успение Богородично се отбелязва и в Италия

И в Италия днес отбелязват Успение на Пресвета Богородица. Празникът на Апенините обаче е свързан с исторически особености запазили се във времето.

Градовете са празни, улиците и магистралите опустяха, курортите по планини и морета са пълни. Свободни места останаха само в най-скъпите хотели. Така, по традиция още от времето на император Октавиан Август, учредил през този период летния отдих съпроводен с веселие под името “Августовска ваканция” или “Ферагосто”, италианците се отдадоха на почивка и забавления.

Този обичай се усвоява от Католическата църква през VII-и век. На 15-ти август тя започва да отбелязва денят на Успение Богородично, въпреки че едва през 1950-а г. Папа Пий XII обявява тази догма чрез апостолическата конституция, което се смята за едно от най-важните събития в историята на християнството. В тази връзка се провеждат тържествени литургии. По този начин, денят “Ферагосто”, запазил името си до днес, съчетава история и традиции на Апенините във всички техни аспекти. На много места той завършва с уникални пиротехнически спектакли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44