Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на страните от ЕС предупредиха Русия срещу военна намеса в Украйна.

Външните министри на страните от Европейския съюз предупредиха Русия срещу каквато и да е военна намеса в Украйна. По другата основна тема на днешното си извънредно заседание – кризата в Ирак, първите дипломати на 28-те оставиха отделните страни да решават дали да подпомогнат с оръжия кюрдските власти в борбата им с джихадистите.

Всеки опит на Русия за военна интервенция в Украйна, дори и под хуманитеран прететкст, ще се разглежда като грубо нарушение на международното право, реши съвета на външните министри. Те подчертаха, че хуманитарна помощ може да се оказва само в съответствие с принципите за неутралност, без политически цели, с одобрението на националните власти, и със съдействието на международните хуманитарни организации. Към руската страна беше отправен и пореден призив да прекрати враждебните действия, най-вече – под формата на подкрепа и доставки на оръжие за сепаратистите, а след заседанието върховният представител за външната политика Катрин Аштън обобщи:

Призоваваме Русия да работи заедно с международната общност за приключване на тази криза, за да можем да гарантираме териториалната цялост на Украйна и бъдещето на нейните граждани в собствената им страна.

За другата криза – в Ирак – външните министри осъдиха атаките на ислямистите, извършваните от тях жестокости, и грубите нарушения на човешките права, насочени към определени религиозни малцинства.

Приветстваме решението на отделни страни да доставят оръжие на кюрдските регоинални власти, пише в заключенията от днешната извънредна  среща, с които ЕС практически оставя подобни действия в ръцете на всяка от страните-членки. Това ще се прави според възможностите им и националното им законодателство и в координация с иракските власти, гласи днешното решение.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44