Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гражданското недоволство във Фъргюсън, след като полицай застреля невъоръжен чернокож младеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава гражданското недоволство във Фъргюсън, щата Мисури, след като полицай застреля невъоръжен чернокож младеж преди седмица. Стотици мирно протестиращи изразиха ясно несъгласието си с начина, по който полицията представя случая пред обществото. Нови критики породи докладът на полицията, който се смята, че залага предимно на описанието на убития Майкъл Браун като предполагаем участник в кражба, вместо да се посочат подробности около неговата смърт.

Миналата седмица по обед 28-годишният полицай Дерън Уилсън е бил в района, където е станало убийството и е работил по друг сигнал. По същото време, според видеоматериал, разпространен за медиите, лице, което отговаря на описанието на Браун е било в магазин, където след спречкване с един от работещите там е откраднал пакет пури. Описанието, както и посоката, в която е поел заподозреният, са изпратени по радиостанциите. В 12.01 часа Уилсън среща Браун на улицата. Шефът на полицията Томас Джаксън уточни, че в момента на срещата между двамата Уилсън не е бил наясно, че Браун е заподозрян за кражба.

За момента полицията твърди, че се е стигнало до спречкване между униформения служител и младежа, при което последният е посегнал към оръжието на полицая. Един от свидетелите Дориън Джонсън, който по това време е бил с Браун, твърди, че Уилсън е започнал да стреля многократно без предупреждение, въпреки че младежът е бил с вдигнати ръце и невъоръжен. Семейството на Майкъл Браун публикува изявление, в което посочи, че нищо не може да оправдае екзекуцията на сина им. Те също изразиха възмущение от представянето от полицията на Браун като крадец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44