Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови центрове от семеен тип в Плевен приемат 84 деца в риск

Снимка: БГНЕС

84 деца в риск от цяла България ще бъдат приети в новите шест центъра от семеен тип в Плевен. Те са изградени с над четири милиона лева по проект на община Плевен, финансиран по оперативната програма "Регионално развитие". 

В новите домове, в които са създадени максимално добри условия, ще живеят деца и младежи от 3 до 18-годишна възраст, повечето от които са с увреждания. Те ще напуснат специализираните институции, в които са отглеждани до момента, обясни Светлин Симеонов - началник на плевенския отдел "Закрила на детето".
Осигуряване на среда за деца с увреждания и без увреждания, близка до семейната. Това е смисълът и в тия центрове децата няма да водят един изолиран затворен живот, а ще получават съпътстващи услуги от специалисти. Така ще ходят на училище, ще получават помощ от рехабилитатор, от психолог, от логопед, от кинезитерапевт.
Освен 12-те места за постоянно пребиваващите в красивите жилища, са предвидени и по още две за настаняването на деца при кризисна ситуация. За малчуганите ще се грижи персонал от 110 специалисти. 
Само в Плевенска област в момента в специализираните институции се отглеждат над 60 деца с увреждания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44