Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За риск от режим на тока предупреждават от синдиката на миньорите

Снимка: БГНЕС

Миньорските синдикати предупредиха за риск от режим на тока. Синдикалните лидери призоваха служебното правителство спешно да се заеме с кризата в енергетиката и предизвиканите от нея проблеми за въгледобива. Това стана в присъствието на премиера Георги Близнашки по време на честването на професионалния празник на миньора.

Владимир Топалов от миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" предупреди, че НЕК и енергодружествата трябва да се издължат, за да може браншът да се подготви за зимния сезон.

Заблуда е, че има мощности 12 хиляди мегавата, това не значи, че те ще са работещи в определена ситуация. При една студена есен, без дъждове, единственото нещо, на което в този случай ще можем да разчитаме, е на атомната централа и на топлоелектрическите централи. Въпросът е дали топлоелектрическите централи имат готовност да поемат необходимото към този момент и към тази дата, отговарям - не.

Лидерите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев допълниха:

Няма как да продължи индустрията на България. В частност въгледобивът е единият сектор. Ако не се вземат спешни мерки за повишаване на цените на местните въглища, без които няма как местните и въгледобивните предприятия да имат шанс и да имат бъдеще за развитие през следващите месеци и години, каза Пламен Димитров.

Към момента 140 милиона дневно се дължат само на мини "Марица изток". Централите не плащат на мините, на централите не дава НЕК и кръгът се затваря, а на политиците е задължението да разкъсат този порочен кръг, заяви Константин Тренчев.

В краткото си приветствие за миньорския празник обаче премиерът Близнашки не засегна нито един от проблемите в сектора, а после отказа коментар за журналистите.

Не бива да имаме предвид само хроничните проблеми, пестенето от безопасност и нормативните пропуски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44