Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некачествен ремонт е причина за инцидента с асансьора, при който загина жена

| обновено на 19.08.14 в 19:22
Снимка: БГНЕС

Жена почина, а друга беше тежко ранена при пропадане на асансьор в София. Инцидентът стана в 10-етажен блок на бул. „Цариградско шосе" тази сутрин между 9.30 и 10 часа. В блок 115 има 2 асансьора. Единият не работи, другият се използва, каза пред "Хоризонт" Огнян Радунчев, съпруг на загиналата 46 годишна Цветелина.

Цветелина Радунчева е била с асансьора с друга жена - на 41 години. Тя е закарана в тежко състояние в болница Света Анна.

Причината за инцидента е некачествен ремонт, извършен преди 3 години от фирмата "Витоша Лифт", съобщи за "Хоризонт" Стефан Цанков - председетел на Държавната агенция за метерологичен и технически надзор.

По думите му, на 18-и февруари надзорната фирма "НБ лифтконтрол" не е установила нередности, въпреки твърденията на очевидци, че асаньорът не е бил в изправност.

Има някои предположения, че едва ли не може да бъде саботаж. Ние не вярваме в това нещо. Смятаме, че е в резултат от некачествен ремонт, който е направен. Африкационната шайба, която е на асансьора, е била за четири въжета, там са били две. Защо не са били четири? Преди три години е направен последният генерален ремонт. Сега искаме да видим какви документи има за този ремонт - надзорната фирма какво е проверила, поддържащата фирма какво е направила и всичко ще се разбере, за съжаление.
Надзорната фирма има съставени протоколи за нередности и 15 акта за нарушение.

По повод на инцидента с падналия асансьор в столицата, вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички съоръжения в страната.

661 фирми поддържат асансьорните съоръжения у нас. 130 се занимават с технически надзор. От началото на годината е отнет лицензцът на 30 фирми, които могат да го получат отново, ако имат необходимите документи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44