Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Старозагорско срещу добив на гипс за "Марица изток"

Снимка: Венелина Попова

Жителите на няколко села от общините Стара Загора и Николаево протестират срещу 50-годишния концесионен договор за добив на гипс в Средна гора, даден от Министерството на икономиката и енергетиката на българско-турска фирма с регистрация в Пловдив. Те заплашват с гражданско неподчинение, ако волята им не бъде съобразена. 
За изграждането на кариерата за добив на варовици и доломити в района на Средна гора трябва да бъдат унищожени около 750 декара гори. Формално те не са защитени територии, но там живеят редки видове птици, в това число и скален орел, които ще бъдат подложени на риск от изчезване. Според представителите на инициативния комитет на жителите от селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви гипсовото находище е на 300 метра от извора за питейна вода и при разработката му е много вероятно водата да се изгуби или замърси, както се случи в Меричлери.
Хората недоумяват защо от екоминистерството не са се съобразили с тяхното мнение, изразено категорично на общественото обсъждане на Доклада по ОВОС и подозират, че държавните институции работят в полза на корпоративни интереси, а не на гражданите. В жалби до президента, премиера и ресорните министри жителите на засегнатите от инвестиционното намерение селища настояват за незабавна отмяна на решението на МОСВ. Гипсът, добиван в бъдещата кариера, ще бъде доставян в централите на комплекса "Марица изток" за работата на сероочистващите инсталации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44