Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече отговорност на магистратите за съдебната реформа поиска новият правосъден министър Христо Иванов

Затягане на конкурса за юристи и повече отговорност на магистратите за съдебната реформа поиска новият вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов. Той представи двамата си заместници – досегашният съдия в Софийския районен съд Петко Петков и Марин Вачевски – с дълъг стаж в системата на затворите.

Магистратите да поемат водеща роля за начина, по който функционира съдебната система, призова Христо Иванов. Без да уточнява как точно ще пренапише поредната стратегия за реформа в правосъдието, вицепремиерът заяви, че за всичко ще се консултира с чиновниците от комисията в Брюксел.

Аз не смятам, че европейският мониторинг е вреден или по някакъв начин негативен за България. Той е последица от реалното състояние на нещата.

Фрагменти от вижданията си той сподели за затягане на практикотеоретичния изпит, който държи всеки желаещ да практикува юридическата професия.

Този изпит е изключително формален. Той трябва постепенно да започне да става по-съдържателен и да бъде реална цедка.

Иванов даде да се разбере, че е против радикални промени в устройството на съдебната власт.

Прекият избор на съдии и прокурори от гражданите, не мисля, че е добра идея и добро решение. Що се отнася до изваждането на следствието и прокуратурата  от съдебната власт, моето лично мнение е, и тази политика, която аз ще следвам, докато съм в това качество, е, че такава радикална стъпка по-скоро би била вредна.

Христо Иванов подкрепи технологията за гласуване с бюлетини във ВСС за избор на председател на ВКС.

Доколкото никой никога не е формулирал претенции към гласуването с бюлетини, ако те се убедят и бъдат убедени да гласуват в полза на такава промяна, това ще бъде по-добра стъпка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44