Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 16 млн. лева за възстановяване на щетите от наводненията отпуска правителството

Снимка: БГНЕС
Над 16 милиона лева ще отпусне служебното правителство за възстановяване на щетите от наводненията. Средствата ще са за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 милиона лева и над 860 хиляди лева.

Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 милион лева за овладяване на бедственото положение. 

В дневния ред на кабинета е включено и постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 800 хиляди лева по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Те са за закупуване на противоградови ракети за опазване на селскостопанската продукция.

Очаква се служебното правителство да разреши проблема с осигуряването на охраната на значими културно-исторически обекти. Предвижда се МВР да продължи да пази от посегателства Националния музей "Шипка – Бузлуджа", Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство до провеждането на обществени поръчки и сключването на договори за охрана на обектите.  

В дневния ред на кабинета са включени решения за назначаване на трима нови областни управители. Начело на областните администрации в Стара Загора и Варна ще застанат адвокатите Димитринка Петрунова и Стоян Спасев, а в Перник – председателят на Пернишката търговско-промишлена палата Бойка Петрова.

Министрите ще се запознаят и с доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2014-а година. В него се очертава риск от значително влошаване на бюджетната позиция на годишна база спрямо планираната цел поради неизпълнение на разчетите по приходите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44