Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ: Бюджетният дефицит може да надхвърли разрешените от ЕС три процента от БВП

Правителството ще представи до 15-и септември план за актуализация на бюджета, която да бъде направена от следващото Народно събрание

| обновено на 20.08.14 в 15:11
Бюджетният дефицит е по-голям от планирания, сочат данни на Министерството на финансите. Към края на юли той е 1,4 процента от БВП, като заложеният за цялата година е 1,8 на сто. Влошаването се дължи на изпреварващия ръст на разходите, включително по европейските проекти, на замразените плащания от ЕС по програмите "Околна среда" и "Регионално развитие" и изоставането на данъчните приходи.

Правителството ще представи до 15-и септември план за актуализация на бюджета, която да бъде направена от следващото Народно събрание. Министърът на финансите Румен Порожанов предупреди, че има риск бюджетният дефицит да надхвърли разрешените от Европейския съюз 3% от БВП, защото предходното правителство е заложило твърде големи приходи и разходи за хазната.

Финансовият министър обвини правителството на Пламен Орешарски, че съзнателно е залагало повече държавни харчове, без да се гарантира, че парите ще се съберат от данъци и други приходи. За седемте месеца досега разходите са по големи с 1,2 милиарда лева от предвиденото.

Данъчните приходи по държавния бюджет фактически са заложени с 11 процента повече от 2013-а година. Няма как да се обясни какви са алгоритмите, какви са мерките за подобрение на събираемост или каквото и да било. Проблемът е, че независимо от отклонените приходи, само от началото на тази финансова година, до 31-ви юли с отделно постановление на МС са одобрени допълнителни разходи в размер на 867 милиона лева.

Бившият съветник на Орешарски Кирил Ананиев, сега новоназначен заместник служебен финансов министър, допълни: Аз винаги съм считал и съм го казал, където трябва, че тези приходи са действително завишени и няма да бъдат изпълнени, според мен между 700 и 900 милиона лева.

Проблем представляват и замразените плащания на еврофондове от 480 милиона лева по "Околна среда" и "Регионално развитие".

Порожанов съобщи, че ще има анализ на всички министерства и без да посочва конкретни държавни сфери, намекна, че ще се режат пари, за да се коригира бюджетът и да не се надвишат трите процента дефицит, съгласно изискванията на ЕС: Аз съм убеден, че ако предишното правителство управляваше бюджета до края на годината, много от разходите и те щяха да си ги спестят, така че да влязат в неговите рамки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44