Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души ще бъдат спасени след експлантация от донор в Бургас

Снимка: БГНЕС

Три човешки живота са спасени, след като близки на починал мъж дариха органите му за трансплантация. Мъжът е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. Черният му дроб вече успешно е присаден на 36 -годишна жена. Търсят се подходящи рецепиенти за двата бъбрека. 

61-годишният мъж, получил мозъчен кръвоизлив и лекарите установили инструментална мозъчна смърт. Тогава съпругата му взела трудното решение органите му да бъдат дарени. Рано тази сутрин екипи от столицата са пристигнали в бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб. 
Целият лекарски екип благодари за жеста на семейството, каза д-р Антон Григоров, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в Бургаската болница.
Това е една много благородна постъпка. В този тежък момент те помислиха и за спасяването на други овешки живота.
Това е първата донорска ситуация в Бургаската болница за последните пет години. Потенциални донори е имало много, но причините да не се случи експлантация са комплексни, обобщава координаторът по донорство на болницата, д-р Милена Минева:
Проблеми имаше със самата процедура по установяване на мозъчна смърт. Понякога нещата се проточват много във времето, самите донори стават неподходящи.
Освен това дори и да се установи, че пациентът е с мозъчна смърт, лекарите се срещали и с неразбирането от страна на близките, уточниха от лечебното заведение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44