Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ продължават с въздушните удари срещу позиции на "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават американските въздушни удари срещу позиции на терористичната организация "Ислямска държава". Съединените щати предупредиха, че въпреки операцията екстремистите са способни да се прегрупират и да продължат с действията си. Американските военни не изключиха нанасяне на удари по "Ислямска държава" и в Сирия

По време на брифинг в Пентагона секретарят по отбраната Чък Хейгъл алармира, че терористите са изключително добре финансирани, организирани и боравят умело с оръжие. Според Хейгъл заплахата от тях е по-голяма от тази на "Ал Кайда":

Те надминават всичко, което сме виждали до момента. Така че трябва да сме готови за всичко. Единственият начин, по който можеш да направиш това, е да  погледнеш хладнокръвно обстоятелствата и да се приготвиш.

Хейгъл посочи, че действията на САЩ срещу групировката ще продължат, като не изключи нападения и в Сирия.

Американските въздушни удари в Ирак започнаха на 8-и август, като до момента са нанесени 90 удара, 57 от които са били около стратегическия язовир в Мосул, който иракските сили си върнаха наскоро. Операцията засега успява да спре инерцията на "Ислямска държава" и да даде предимство на иракските и кюрдските сили.

По-рано президентът Барак Обама определи "Ислямска държава" като "раково образувание", а държавният секретар Джон Кери ги нарече "грозно, необяснимо, нихилистично и лишено от всякаква стойност зло", ."грозна обида за мирната религия, която те потъпкват всеки ден със своето варварство".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44