Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч днес се отбелязва 137-ата годишнина от освобождението на града

Снимка: Община Ловеч

Ловеч отбелязва  137-годишнината от Освобождението на града от османско иго и установяването на местно самоуправление.

В Катедралния  храм "Света Троица" от 16,30 часа ще бъде отслужена Панихида за загиналите. След това  едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на Алеята на българо-руската дружба, Белия и Черния паметник в парка "Стратеш", Кървавия камък в кв. "Дръстене", паметника на загиналите ловчалии в двора на катедралния храм "Света Троица" и паметната плоча на Цачо Шишков.

На откритата сцена на площада в стария квартал "Вароша" общинският духов оркестър ще изнесе празничен концерт. Ще бъде открита и изложба с живопис, скулптура и фотографии от  Националния пленер "Дувари 2014". От 21 часа на открит екран в Младежкия дом е прожекцията на филма "Скобелев. Белият генерал".

Първото освобождение на Ловеч е на 5-и юли 1877 г. от отряда на полковник Жиряков, но 10 дни по-късно турската армия отново превзема града. На 22-ри август Ловеч е освободен окончателно след 12 часа сражения от отрядите на  руските генерали Скобелев и Княз Имеретински, които разбиват осемхилядната турска армия. В града е сформирана местна власт, а първият кмет на Ловеч е Иван Драсов.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44