Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След кратък престой в Луганск руският конвой се връща

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите камиони от хуманитарния конвой, който вчера навлезе в Украйна без разрешение на местните власти, днес се завърнаха на руска територия. Помощта е била разтоварена в контролирания от сепаратистите град Луганск и днес започна нейното раздаване на бедстващото населениеВаско Михайлов.

Автомобилната колона се завръща в Русия след по-малко от денонощие, след като пресече границата с Украйна без съгласието на Киев и на Международния комитет на Чернения кръст. Москва повече не можеше да чака продължилото с дни протакане от страна на украинските власти и да остави населението на Луганск без жизненоважната за него хуманитарна помощ , обясниха официални руски представители. Раздаването на помощта, основно храни и медикаменти, ще бъде контролирано от специална комисия, като за целта вече са създадени 24 пункта. Предимство ще имат инвалидите, пенсионерите и майките с малки деца. Камионите, които се завръщат от Украйна, ще бъдат обработени бързо в рамките на днешния ден на граничния пункт „Изварино- Донецк”, съобщи представител на Южното митническо управление на Русия. 

Руското министерство на външните работи заяви, че хуманитарната помощ  е била доставена до местоназначението ѝ и добави, че възнамерява да продължи сътрудничеството с Международния комитет на Червения кръст с цел нови доставки на хуманитарна помощ за региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44