Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рудник "Върба – Батанци" на ГОРУБСО–Мадан отново работи

| обновено на 23.08.14 в 16:49
Снимка: БГНЕС

След 15-годишно прекъсване ще бъде открит рудник "Върба – Батанци" на ГОРУБСО–Мадан. Той е в производствен режим от началото на юли, каза изпълнителният директор на ГОРУБСО–Мадан Сергей Атанасов.

Започва производствената дейност с около 2500 тона руда през месец юли. Този месец разчетът е с още 1000 тона отгоре. 15 години рудникът не е работил. Възстановителните работи продължиха почти година и половина. Съгласно концесионния договор, ние трябваше до Нова година да го пуснем в експлоатация, но успяхме пет-шест месеца по-рано. Имаме още един хоризонт в дълбочина, който трябва да бъде отводнен, трябва да бъде възстановен. Изграждане на капитална помпена станция. Пускане на още три-четири работни места. Целта е до края на годината рудникът да заработи с капацитет около 7-8000 производство на месец и да достигне един капацитет от 180-190 човека.

През 1999-а г., рудникът беше затворен заради неизпълнение на разчетите и тотална загуба. В момента там работят около 130 души, а в рамките на месец ще бъдат наети около 30 работници.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на откриването. Той заяви, че предишните управляващи с популизъм са държали цената на тока, задължавайки НЕК с над 3 милиарда лева, направили са и безумни договори.

Като се започне от АЕЦ "Козлодуй" и с "Уестингхауз" до какво ли не. Просто, добре, че си отидоха. Дай Боже, след 5-и октомври да има едно стабилно правителство и да ги реши тези проблеми. Иначе, просто, зимата ще е катастрофа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44