Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят археологическия център "Сердика" за зимата

| обновено на 25.08.14 в 15:42
Йорданка Фандъкова и Мартин Иванов
Снимка: БГНЕС

Още утре започва почистването и отводняването на археологическия център "Сердика" в София, решиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на културата Мартин Иванов. Античният град бе наводнен от дъждовете в столицата и поради обжалване на обществена поръчка започна да се руши. 

Столичната община ще извърши консервация на обекта, за да спре ерозията през зимния сезон, каза кметът на София Йорданка Фандъкова: Аз заявих, че ние сме готови, включително и финансово, да се включим, ако министерството няма такава възможност, но министър Иванов намери такава възможност, пое ангажимента, че от утре започва да се работи на обекта за подмяната на покритията. Помоли ни и ние поехме ангажимента пък с работници от Музея за история на София да се укрепят зидовете. Очакваме министерството да постави и помпи, които до приключването на процедурите да могат да работят и да не допуснат това събиране на вода. Очаквам до 15-и септември най-късно обектът да бъде напълно подготвен за есенно-зимния сезон и за предизвикателствата на времето.

Репортаж на Евелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44