Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на движението за независимост на Шотландия Алекс Салмънд спечели последния телевизионен дебат

Алекс Салмънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд и лидерът на движението "По-добре заедно" Алистър Дарлинг проведоха заключителен телевизионен дебат преди референдума за независимост на Шотландия на 18-и септември. Залежите с природен газ, валутата и бъдещето на ядрените оръжия бяха сред темите на разгорещената дискусия.

Салмънд обвини противника си, който е бивш депутат от Лейбъристката партия, избран в Шотландия, че се придържа към политиката на консерваторите, която тласка шотландските деца към бедност. Дарлинг отхвърли обвинението и отново поиска от Салмънд да разкрие неговия "План Б" за валутата, ако Уестминстър откаже да дели паунда с новата независима държава. Салмънд обаче този път изглеждаше по-добре подготвен и по-уверен от опонента си и отговори, че разполага с цели три "Плана Б", но това, което иска, е мандат от шотландския народ да ползва паунда като валута.

Анкета на "Гардиън" и агенция ICM, непосредствено след дебата, показа, че Алекс Салмънд го е спечелил убедително със 71 на сто одобрение, срещу 29 процента на Алистър Дарлинг. Политическките наблюдатели на Острова отчетоха убедителното представяне на Салмънд, но все още са скептично настроени, че победата в дебата ще се трансформира в гласуване за независимост на Шотландия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44