Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Украйна е в центъра на вниманието на днешната среща на върха в Минск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата в Украйна и последиците след подписаното от Киев споразумение за асоцииране с ЕС са в центъра на вниманието на днешната среща в Минск. В столицата на Беларус се събраха лидерите на страните от Митническия съюз, президентът на Украйна и представители на ЕС.

Украинската криза не може да бъде решена по силов път, без да се отчитат интересите на жителите в югоизточната част на страната, заяви руският президент Владимир Путин по време на разговорите. Той добави, че Русия е готова за конструктивен диалог.  От своя страна, украинският президент Петро Порошенко посочи, че в сегашната обстановка мирът е приоритет пред решаването на икономическите и енергийните въпроси. Той заяви, че е готов да обсъжда различни варианти за изход от кризата, тъй като добре разбира, че въвлечените в тези ситуация играчи биха искали да излязат от нея с достойнство. Порошенко изтъкна, че е дошъл в Минск за да търси пътища за спиране на кръвопролитието в Украйна и за започването на политически процес за изход от кризата, като бъдат отчетени интересите на жителите на Донбас. 

Отношенията на Украйна и Митническия съюз също бяха обсъждани в Минск. Според Владимир Путин асоциирането на Украйна към ЕС може да доведе до загуби за руската икономика в размер на 100 милиарда рубли (над 2 милиарда евро). Руският президент предупреди, че страната му ще бъде принудена да предприеме защитни мерки. По думите му възможно е също така Митническият съюз, в който влизат Русия, Беларус и Казахстан, да отмени преференциите за стоките, които  внася от Украйна. Все още не е ясно дали президентите на Украйна и Русия ще имат днес двустранна среща. От щаба на Владимир Путин заявиха, че в неговата програма има резервирано време за подобен диалог.

В срещата на върха в Минск участват също и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и еврокомисарите за търговията Карел де Гухт и за енергетиката Гюнтер Йотингер

По-рано Йотингер съобщи, че Еврокомисията анализира опасностите от газова криза за страните-членки във връзка с украинския конфликт. Най-голямата опасност е транзитът да бъде възпрепятстван и тогава България и Словакия биха били напълно отрязани от доставките, посочва Йотингер. Той предлага Украйна да се снабдява с газ от други европейски страни, в случай че Русия спре доставките. В същото време европейският представител смята, че не вярва руският президент Путин да иска да превърне доставките на енергийни източници в инструмент на политиката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44