Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносът от Русия е намалял с 23% за първата половина на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първите 6 месеца българският износ на стоки за Русия е намалял с 2,1%, а руският внос с 23 на сто. Това беше съобщено на провелия се в курорта "Албена" българско-руски бизнес форум. Руските бизнесмени твърдят, че нямат информация за българските курорти и руските туристи у нас също намаляват.

Председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев оповести, че стокообменът между България и Русия за миналата година е 7,340 милиарда щатски долара. Тази година по различни причини и вносът, и износът намаляват.

За първото шестмесечие българският износ за Руската федерация е намалял с 2,1 процента, а руският внос е намалял с 23 процента, като най-голяма част е от нефт. Руските туристи тази година ще бъдат от 5 до 10 процента по-малко, каза Добрев.

Според президента на Централната руска асоциация на търговско-промишлените палати Юрий Агафонов в Русия нямат информация за българските курорти и руските туристи у нас намаляват.

Руските бизнесмени потвърдиха, че освен към туризма, продължават да проявяват интерес към българските екологични плодове и зеленчуци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44