Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям скандал във Великобритания заради сексуален тормоз на стотици деца

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Във Великобритания се разрази голям обществен скандал след като стана ясно, че стотици деца са били сексуално малтретирани в продължение на години в град в Северна Англия.

Разследване, извършено по поръчка на общинския съвет в Ротерам, установи, че хиляда и четиристотин деца са били сексуално малтретирани в продължение на 16 години.
В доклада се посочва, че банди от азиатски мъже са издевателствали и са се занимавали с детски трафик от 1997-а до 2013-а година.
Документът изброява шокиращи случаи на отвличания, изнасилвания, физически и психически тормоз над деца, някои от които едва на 11 години. Авторите на разследването говорят за „крещящи пропуски” на компетентните органи. Те разкриват, че местните власти, както и полицията били уведомени на няколко пъти за престъпленията. В повечето случаи обаче те пренебрегвали сигналите, като отказвали да повярват, че извършителите са от пакистанската общност в Ротерам. Според британските медии някои от служителите се опасявали, че ще бъдат обвинени в расизъм.
Разкритията предизвикаха огромен скандал във Великобритания. Ръководителят на общинските съветници в града обяви, че напуска поста си, но политици и обществени организации настояват за още оставки в полицията и социалните служби, които са си затваряли очите за случващото се.
През 2010-а година 9 мъже бяха осъдени в града за сексуален тормоз на малолетни, но медиите отбелязват, че това не е спряло насилието. Само през миналата година в Ротерам са били регистрирани 157 случаи на издевателства над деца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44