Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъденият на доживотен затвор в Иран Живко Русев е бил предаден на България

Осъденият на доживотен затвор в Иран българин Живко Русев е бил предаден на България от иранските власти. Съобщението направиха от Прокуратурата и министерствата на правосъдието и на външните работи.

Шофьорът на камион от Гълъбово Живко Русев беше арестуван през септември 2008-а година в Иран, след като в товарния му автомобил бяха открити близо 130 килограма хероин. Съдът в ислямската република го осъди на смърт, но на следващите инстанции присъдата беше променена окончателно на "доживотен затвор".

Почти шест години Русев лежа зад решетките в северозападния ирански град Табриз, защото България няма двустранно споразумение с Иран за трансфер на осъдени лица. Въпреки това от външното ни министерство съвместно с Министерството на правосъдието и Прокуратурата обявиха, че такъв трансфер е бил направен вчера и българинът вече се намира в Софийския централен затвор. Според процедурата българският съд трябва да преразгледа размера на наказанието му според нашето законодателство.

Източници на "Хоризонт" уточниха, че връщането на Живко Русев в България е "резултат от активни дипломатически действия на високо равнище през последните седмици".

Въпреки санкциите и напрежението между Европейския съюз и Иран заради ядрената му програма София от години поддържа добри връзки с Техеран на ниво посолства, а у нас ежегодно пристигат за разговори заместник-министри от Иран.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44