Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Института по лозарство и винарство в Плевен е организиран открит ден на десертното и виненото грозде

Институт по лозарство Плевен
Снимка: Цецка Николова
В Института по лозарство и винарство в Плевен е организиран открит ден на десертното и виненото грозде. В специална изложба ще бъдат представени повече от 30 вида грозде, селекционирано в Института. Сред традиционните утвърдени сортове като "Плевенски мискет", "Кардинал" и "Хамбурски мискет", ще бъдат показани за първи път и плодовете на най-новите бели сортове "Диана" и "Августина".

Специалистите от Института, със съдействието на Министерството и земеделието и храните и Селскостопанската академия, ще дискутират проблемите в съвременното лозарство и най-новите болести по лозата, породени от обилните валежи през тази година. На форума ще бъдат представени и фирми, работещи в сферата на създаването на биостимулатори за развитието на лозята. Институтът ще представи последните три селекционирани сорта, както и десетина от утвърдените нови сортове, които все още не са навлезли в масово производство.

Сред участниците ще бъдат производители на грозде и вино от Плевен, Варна, Велико Търново, Търговище, Нови пазар, както представители на лозарския бранш от Сърбия  и Хърватия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44