Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания приветства позицията на българското правителство преди срещата на върха на НАТО

Великобритания приветства позицията на българското правителство в навечерието на срещата на върха на НАТО. Изявлението бе разпространено чрез британското посолство у нас ден, след като премиерът оттегли стратегически документ на Министерството на отбраната, в който руската политика в Украйна се разглежда като заплаха за националната ни сигурност.

Обединеното кралство подкрепя усилията на съюзници като България, които осъзнават необходимостта от засилване на собствените си способности, пише в изявление временният управляващ Британското посолство в София Майкъл Дейвидсън.

Кризата в Украйна ни напомни за всички рискове, произтичащи от намаляването на отбранителните разходи, продължава той. Служебното правителство на премиера Близнашки финализира работата върху амбициозната си "Визия 2020": България в НАТО и европейската отбрана", която ще бъде представена на срещата на върха на НАТО в Уелс другата седмица. Ние вярваме, че този документ ще постави България в основата на нарастващия консенсус в НАТО и ще покаже колко е важно за България да достигне целта за бюджет за отбрана от 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2020-а година, допълва Дейвидсън. Аз приветствам подхода на служебното правителство към подготовката за срещата на върха, казва временно управляващият британската мисия у нас.

Изявлението на представителя на Обединеното кралство идва в момент, когато премиерът Георги Близнашки порица текстовете в документа "Визия 2020" на Военното министерство заради прякото назоваване на Русия като проблем за националната ни сигурност. Близнашки настоя окончателният вариант на стратегическия документ да бъде редактиран и да има по-балансирана позиция спрямо Москва.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44