Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5-и октомври експериментално гласуване ще има в три пъти повече секции в сравнение с евроизборите


На предсрочните избори на 5-и октомври експериментално гласуване ще се проведе в три пъти повече секции в сравнение с изборите за европейски депутати през май.

След коментара вчера на професор Михаил Константинов, че методиката за преброяване на резултатите при избора на народни представители е грешна, говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов заяви:

Централната избирателна комисия има правомощия, ако възникне такава ситуация, да я обсъди. Не мисля, че има особен риск това да се случи. Мисля, че методиката ще проработи. Още повече, че алтернативните методи, примерно метод Д`Онт, е значително по-несигурен.

Включени ли са в избирателните списъци повече лица? Отговорите на говорителите Цветозар Томов  и Александър Андреев

Числото е толкова голямо, защото много българи, живеещи в чужбина, имат постоянен адрес в България и по необходимост се включват в списъците, които Главна дирекция ГРАО обявява. В хода на кампанията хората, които подадат заявления да гласуват в чужбина, ще бъдат отписвани от постоянен адрес в страната, така че вторите списъци, които Главна дирекция ГРАО обявява, ще бъдат с намален брой.

Направихме проверка чисто статистическа с изборите през 2013-а година за Народно събрание. Според избирателните списъци, които са окончателни, това са 6 919 260. За Европейския парламент 2014-а са 6 543 423-ма избиратели, тоест разликата не е чак толкова голяма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44