Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън призова Шотландия да не се отцепва

| обновено на 29.08.14 в 11:50
Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън призова Шотландия да запази съюза си с Англия, датиращ от 307 години и включващ и Уелс и Северна Ирландия. Призивът му беше отправен в навечерието на референдума в Шотландия за самоопределяне, на който са призовани да гласуват 4,2 милиона души. 

Британският премиер заяви, че независимостта е „скок в неизвестното” и посочи, че първият министър на Шотландия Алекс Салмънд няма план за шотландската валута. Въпреки че Салмънд отчете победа в последния телевизионен дебат, Камерън заяви, че Лондон няма планове да дели паунда с независима Шотландия. Камерън отчете, че шотландските данъкоплатци ще трябва да заделят допълнително 1 милиарди 400 милиона паунда, тъй като няма да могат да разчитат повече на подкрепата от Лондон за пенсионното дело.  

Шотландия има два пъти повече търговски обмен с останалата част на Обединеното кралство, отколкото с останалата част на света, каза Камерън на среща с шотландски предприемачи. 
Три седмици преди вота противниците на независимостта все още имат превес от 53 процента, но в предишното допитване те бяха с четири процента повече.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44