Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Плевен поде инициатива за възстановяване на военното гробище

Снимка: pleven.bg

Общинският съвет в Плевен поде инициатива за възстановяване на военното гробище и паметниците на загиналите от Девета пехотна плевенска дивизия, сражавала се при Дойран по време на Първата световна война. Създадена е работна група, която ще посети лобното място на повече от 500 плевенски герои.

Идеята е на общинския съветник Красимир Атанасов – офицер от запаса, а поводът е 100 години от участието на Девета пехотна плевенска дивизия в Първата световна война. Годишнината ще бъде отбелязана през 2015-а, уточни председателят на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов:

Има 20 гроба на офицери и 498 на войници. Доста от тях вече са занемарени.

5-членната работна група от общински съветници на място ще оцени състоянието на гробовете на плевенските войници и офицери и след анализ ще предложи решение за възстановяване на военното гробище на загиналите. Средствата ще бъдат предвидени в общинския бюджет за 2015-а година. По исторически данни в Първата световна война бойците от Девета пехотна плевенска дивизия участват от първия до последния ден във военните действия на територията на сегашна Сърбия и Македония и успяват да разгромят 6 чуждестранни дивизии при отбраната на Дойранската позиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44