Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Украйна - основна тема на неформалната среща на външните министри на ЕС в Милано

В Милано приключи първа неформална среща на външните министри на ЕС от шестмесечното управление на Съюза от Италия. Обсъдените теми са били конфликтите  в Украйна, Газа, Сирия, Ирак и Либия и нестабилната ситуация по Средиземноморието с последствията от бежанския поток.

На специалната пресконференция върховният представител на външната  политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че срещата в Милано е била важна, защото е дала възможност на министрите да погледнат стратегически на засягащите Европа събития и особено място е било отделено на кризата в Украйна:

Всички министри изразиха ясно мнение, че не е нужно военно, а  устойчиво политическо решение, което да гарантира териториалната цялост на тази страна.

Русиятрябва да прекрати военните действия, да сложи край на преминаването на оборудване в  конфликтната зона и да оттегли своите въоръжени сили от Украйна, подчерта Катрин Аштън.

Министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини, която по предварителни проучвания е вероятно да наследи Аштън на поста върховен представител на външната  политика на ЕС, каза от своя страна, че  моментът е сложен и същевременно тъжен, защото както никога досега Европа е заобиколена от кризисни ситуации и конфликти. За това е важно, ЕС да заеме решаваща роля за тяхното решаване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44