Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Имам представа какви ще са бъдещите ми отговорности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят Кристалина Георгиева не съжалява, че не е била избрана за върховен представител за външната политика, и не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата Европейска комисия. Георгиева съобщи в Брюксел, че има представа какви ще са бъдещите й отговорности, но не може да съобщи подробности за тях, преди Жан-Клод Юнкер да приключи с разпределението на ресорите на комисарите, което се очаква да бъде факт до седмица.

Кристалина Георгиева вижда участието си в надпреварата за шеф на европейската дипломация като шанс за ролята, която ще играе и тя самата, и страната ни в следващата Европейска комисия:
Това, че България участва, вдигна позицията на страната ни в разпределението на ресори и отговорности в новата Комисия. Аз мога да кажа на нашите сънародници, че със сигурност българският комисар ще има значителна роля в следващите 5 години. 

Георгиева не уточни, каква ще е тази роля, но определи като реални лансираните у нас варианти за ресори като околна среда и климат, бюджет, транспорт или енергетика заради досегашния си професионален опит. 
Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика. 
Българският еврокомисар не потвърди, но и не отрече, че вероятно ще е един от заместник-председателите в следващата Европейска комисия, изрази оптимизъм за бъдещата си работа с Жан-Клод Юнкер и отрече да изпитва разочарование от това, че не е избрана за върховен представител за външната политика: 
Съвсем категорично "не". Аз знаех от самото начало, че вероятността за мен е само ако изборът за Съвета е за член на социалистическото семейство. Това решение е водещото в крайния резултат. Кристалина Георгиева благодари на всички у нас, които я подкрепиха, и подчерта: Начинът, по който аз мога да изразя благодарност към нашите хора за подкрепата е, да си сложа сърцето в работата и да направя всичко, което е по силите ми за доброто представяне на страната ни. За това, да ни уважават в Брюксел, да имаме силна позиция като страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44