Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от "Напоителни системи" започват предупредителни протести

Снимка: БГНЕС

Работниците от държавното дружество "Напоителни системи" започват предупредителни протести заради неизплатени заплати. На едночасов протест днес излизат в клоновете "Мизия", обслужващ района на Враца и Монтана, и "Долен Дунав" в Търговище. Ако държавата не реагира адекватно, недоволството ще се пренесе в София – предупреждават синдикалните организации в дружеството.

Председателят на Регионалния координационен съвет на КНСБ в Търговище Бисерка Боянова обясни:

Не е нормално държавно предприятие да не плаща на работниците и служителите. Всички тези хора имат разходи, трябва да си платят тока, сметките, почти всеки има кредит, а банките не чакат. Не е нормално и хората няма как да живеят без пари. Наближава първият учебен ден. Родителите трябва да изпратят подобаващо децата си на училище.

Общата сума, която "Напоителни системи" дължи на работниците за възнаграждения и осигуровки, е в размер на 3,518 млн. лв. В четири от клоновете хората са получили едва 60% от заплатите си за месец май. В други 5 клона са изплатени заплати за месец юни. За юли и август възнаграждения за труда си не е взел никой от 1900-те служители на държавното дружество.

Днешният протест се организира от синдикалните организации на КНСБ и "Подкрепа", които заявяват готовност за ефективна стачка и протестна акция в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44