Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитникът Николай Кобляков е започнал процедура за политическо убежище в България

| обновено на 03.09.14 в 13:49
Николай Кобляков
Снимка: БГНЕС

Руският активист за човешки права Николай Кобляков, който от понеделник вечер е под домашен арест в София, е започнал процедура за получаване на политическо убежище в България. Това потвърди за "Хоризонт" неговият адвокат.

Кобляков мотивира искането си за политическо убежище в България с факта, че дори не може да упражнява правата си на френски гражданин при домашния арест, под който е поставен. За "Хоризонт" той обясни мотивите си така:

Очевидно е защо - въпреки факта, че съм френски гражданин, не мога да упражнявам правата си на такъв. Сега съм под надзор в апартамента си и не мога да изляза от него. Явно е, че трябва да използвам всички легитимни средства, за да гарантирам правата си. Според Конституцията на България, един от начините да защитя правата си е чрез искане за политическо убежище.

На въпрос за очакванията си от тази процедура, Кобляков каза:
 
Сигурно за България би било доста смело да вземе такова решение. Разбирам, че не е като решение за спиране на  "Южен поток", например, но да се прави нещо срещу Русия е все пак доста сериозно решение.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Николай Кобляков, излъчено в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44