Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ понижи основната лихва до 0,05%

| обновено на 04.09.14 в 18:06
Марио Драги
Снимка: Капитал

Европейската централна банка понижи водещата си лихва от 0,15 процента до нов рекорден минимум от 0,05 процента. Лихвата по депозитите е понижена от минус 0,1 процента до минус 0,2 процента.  

Финансовата институция обяви, че ще започне нова програма за стимулиране на икономиката. Тя ще включва изкупуване на финансови активи, с цел да бъде спасено слабото икономическо възстановяване на еврозоната.
Управителят на ЕЦБ Марио Драги обяви, че институцията ще започне да изкупува гарантирани с активи ценни книжа и обезпечени облигации през октомври. Днешните решения, заедно с други прилагани мерки, бяха взети с оглед на целта ни да поддържаме нивата на инфлацията по-ниски. Когато мерките ни бъдат усетени в икономиката, те ще помогнат за завръщане на инфлационните нива по-близо до 2 на сто.

След решението на Европейската централна банка курсът на еврото се понижи до 1,3037 долара, което е нов рекорден минимум и е най-ниският курс на единната европейска валута от юли 2013-а година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44