Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в Берковица

Евакуирани са хора от 4 села в община Георги Дамяново

| обновено на 05.09.14 в 09:07
Снимка: Радио Видин
Бедствено положение е обявено в град Берковица заради обилните валежи и приливна вълна от местната река. Кметът на града Димитранка Каменова съобщи, че има бедстващи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областният план за защита при бедствия: Започват леко да се нормализират нещата, но все още вълната, която дойде като приливна вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток, така че е тежко положението в град Берковица. Кметът на Берковица съобщи, че общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна.

През тази нощ заради придошлата след обилни валежи река Огоста е извършена евакуация на жители на ниските части на 4 села в община Георги Дамяново. Най-пострадали са селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново. Със заповед на кмета на общината Дилян Димитров е обявено бедствено положение. Няма пострадали хора.

Повече от 4 хиляди жители на 12-те села на община Георги Дамяново останаха без ток заради прекъснат далекопровод. Всички села след Гаврил Геново са без ток, каза кметът: Имаме разрушения, има паднали стълбове, има 4-5 моста, които са разрушени. До седем села е откъснат пътят, този третокласният. Въобще не може да се минава. Там няма достъп до тях и в Говежда е откъснат най-вероятно довеждащият водопровод, тъй като няма вода. Няма друга причина да няма вода в селото, освен да е откъснат водопроводът, който идва от Дълги дел.

Екипи на ЧЕЗ работят по възстановяване на електрозахранването. Все още е непроходим третокласният път  МонтанаДълги дел. В момента се прави организация за осигуряване на доставката на стоки от първа необходимост за засегнатите от бедствието села. Под вода са пътни настилки и дворове в Чипровци и близкото село Железна. Във всички населени места работят екипи на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".  Главният оперативен дежурен в пожарната Красимир Запрянов съобщи:

Излезли са от коритата реките Берковска и Чипровска Огоста. Получени са над 120 сигнала за наводнени мазета, къщи, дворове и пътни участъци. В засегнатите общини към момента работят 15 екипа на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  Монтана с над 130 служители. Сформирани са и работят общински щабове, като чрез тях е мобилизирана и допълнителна техника от граждани и фирми.

За момента няма загинали и пострадали хора вследствие на бедствената ситуация. Евакуирани са 7 човека от жилищни сгради в град Берковица, 17 човека от село Говежда и 5 човека от село Гаврил Геново. В град Берковица от водата са разрушени 2 къщи, нанесени са значителни щети по пътната мрежа в града. Наводнени са много жилищни и обществени сгради.

Извършва се постоянно наблюдение на реките и язовирите и други водоеми, като цяло за област Монтана. Към момента няма постъпила информация в Националния оперативен център за критично състояние на язовири и водни съоръжения.

Със заповедите на кмета на община Берковица и община Чипровци е обявено бедствено положение. Със заповед на областния управител на област Монтана е въведен в действие планът за защита при бедствия в частта наводнения. Към момента ситуацията е овладяна.


Интервюто с Красимир Запрянов чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44